Sichuan Province
We zijn dan al wel aangekomen in Chengdu, één ervaring in Xi'an moet toch nog wel even verteld worden. Op de 3e mistige en regenachtige dag op rij besluiten we dat het tijd is om een zwembad op te zoeken. We nemen google bij de hand, tikken 'swimmingpool xian' in en hebben 1 in het chinees geschreven hit. Na een uurtje lopen en enkele malen vragen komen we aan bij het zwembad, gelegen in een woonwijk. Een ticket wordt gekocht en blijkbaar willen ze dat we ook badmutsen dragen. Wij zetten ons ik-begrijp-er-niks-van gezicht op en na een minuutje mogen we de kleedkamers in. De rotte eierenlucht komt je tegemoet en bij Ine in het vrouwengedeelte staan 5 locals hun wekelijkse wasbeurt te houden. De uitnodiging om ook mee te doen wordt vriendelijk doch resoluut afgewezen. Het zwembad is een 25-meterbad, het water mooi groen van kleur en het ondiepe gedeelte gescheiden met een koordje van het diepere stuk. Wij trekken ons 1ste baantje (over het koordje) en worden door de badmeester aangesproken. Weer naar het hoofd wijzen, nee we hebben geen badmuts en willen er ook geen! Na een tijdje wordt duidelijk dat je zonder badmuts enkel in het ondiepe gedeelte mag, want zonder zo'n stukje textiel op je hoofd blijf je natuurlijk niet drijven in het diepe....Als er dan ook nog iemand telkens bij het keren een rochel het bad in slingert is dat voor ons de druppel en druipen wij zelf af richting hostel.
In Chengdu nestelen we ons op 3 oktober 2010 in het mixhostel en via hun boeken we onze 1e tour in China, naar het Giant Panda Breedingcenter. We zijn er lekker vroeg en de panda's zijn erg actief, wat veel leuke plaatjes en filmpjes oplevert. Ook zien we 5 babypanda's die nog geen 2 maanden oud zijn. De term reuzepanda is overigens wel wat overdreven, de zwaarste is 142kg en een pasgeborene weegt nog geen 200 gram..
Een dag doen we een uitstapje naar Pingle, een ‘ancient town' 90km van Chengdu. Doordat het nog steeds national holiday is zijn we niet de enige (maar wel enige niet chinezen) en zijn de straten behoorlijk druk. We nemen onze toevlucht in een 'floating boathouse' ; een bambooboot van zo'n 7 meter lang die je een uur kan huren, inclusief stuurman voor 5 euro. Als de zon dan ook nog eens doorbreekt en we halverwege aanmeren bij een BBQboot voelen we ons als god in China happend in een geroosterd visje op stok (uiteraard erg spicy).
De Chinese keuken gebruikt erg veel verschillende kruiden en wij zijn nieuwsgierig geworden hoe dit nu allemaal bereid wordt. Daarom volgen we een middag een kookcursus. Er zijn nog 2 andere cursisten, genaamd Philip en Ine. Gemakkelijk te onthouden dus...Het koken bevalt goed, de biertjes daarna evenzo en er wordt besloten het nachtleven van Chengdu een in te duiken. Een engels meisje dat chinees studeert gaat mee en weet een goede toko.
We gaan naar Muse, een trendy club voor de wat welgesteldere chinees. Maddy vertelt dat we onze portemonnee wel thuis kunnen laten want de mensen daar nodigen je uit om aan hun tafeltje te drinken. En ja....dat doen ze!!! Elke tafel heeft een fles sterke drank (vaak whisky) en kannen softdrink (vaak icetea) die dan worden gemixt en in cognacglazen soldaat worden gemaakt. Na 5 minuten hebben we al zeker 8 glaasjes achter de kiezen. Flip wordt aangesproken door een zakenman en gaat mee naar zijn tafeltje. Het gesprek verloopt ongeveer zo: 'welkom in Chengdu' 'proost', 'hoe heet je' 'proost', 'hoe vind je het hier' 'proost', 'ik versta er niks van' 'maakt niet uit, proost' enz enz... We drinken en dansen wat af en rond 3 uur pakken we de taxi naar huis.
Met pap in de benen reizen we de volgende dag, 7 oktober 2010, naar Bagao vanwaar we een dag later aan een 3-daagse tocht naar Emei Shan beginnen. Emei Shan is een berg met op de top (3100 meter) een aantal tempels. Ook op de weg naar de top zijn zo'n 10 tempels. Vanuit Bagao (500 meter) is het zo'n 41km naar de top en de gehele weg zijn traptredes. Als alternatief kan je de bus pakken en een stuk hoger aan de klim beginnen maar wij starten vanuit het dorp. Om 6.30 uur vertrekken we gewapend met bamboe-wandelstok in het donker. Flip heeft de backpack met zo'n 12 kilo aan schone kleren en proviand die ons door de komende 3 dagen moet slepen. De 1e dag lopen we 33km en stijgen we uiteindelijk (na veel stijgen en weer dalen) tot 2100 meter. Onderweg komen we veel apen tegen, 1 ervan weet bij Ine een fles water te ontfrutselen. We overnachten in een monastry. De volgende ochtend vertrekken we om 8.30 om in 9km nog eens 1km te stijgen. Het regent de hele weg en om 12.15 bereiken we de top en kunnen we door de mist nog geen 20 meter ver zien. We dalen af voor de weg terug waarbij Ine een blessure aan de knie oploopt. We stoppen weer in hetzelfde monastry als de nacht ervoor. Ook de 3e dag gaat het niet goed met de knie en we moeten nog 15km afdalen om een busstation te bereiken. Door een goed staaltje teamwork zijn we toch nog vlotjes beneden en kunnen we met een lekker biertje uitrusten en bijkomen van de zware inspanningen.
In Leshan hebben we inmiddels ons visum verlengd wat binnen 24 uur geregeld was. Die dag hebben we the great buddha bezocht. Deze buddha van steen is uitgehouwen uit een rots aan de rand van de rivier. Hij is 71meter hoog en 28m breed. Je kan de buddha met de bus bezoeken, toeristenboot...of je neemt voor 1 yen de ferryboot naar een eilandje aan de overkant, loopt over een stenen landtong en staat 300 meter aan de overkant in alle rust face-to-face met de buddha. Na 45 minuten dromen hebben we het gezien en willen we teruglopen. Door het blijkbaar stijgende water is de helft van onze terugweg al onder water en stappen we uiteindelijk met natte voeten weer de ferry in.
We vinden allebei China helemaal geweldig en het reizen, eten en drinken bevalt super goed. We genieten echt van alles wat we zien en meemaken, van alle verschillen met thuis en van de vrijheid elk moment te kunnen beslissen wat we gaan doen.
De komende 2 weken gaan we het echte avontuur in richting de grens met Tibet. Ze noemen het de Sichuan-Tibetan highway, beroemd om zijn prachtige uitzichten (hoogste berg 7500m) en berucht om de primitieve omstandigheden. We houden jullie op de hoogte!!!
Leuk jullie zo te volgen. Jullie profiteren er goed van om zoveel mogelijk dicht bij de locals te staan.
Wij zijn net terug uit Peru, wel met een georganiseerde reis, maar ook veel cultuur en natuur opgesnoven. Geniet ze!
Wat een fantastische verhalen weer en gaaf dat China jullie zo goed bevalt. Heerlijk toch ook dat vrije leven!
Genietse samen! @Ine, hoop dat je knie snel herstelt (wellicht kan je ook de Chineze geneeswijzen zo 'ns uitproberen:)
Groetjes!
Veel plezier in Tibet. Ben erg benieuwd naar jullie avonturen daar. En jullie kunnen zo een folder voor China schrijven, ik krijg er ook helemaal zin in.
Groeten!
Hai Flip en Ine,
Wat doen jullie een hoop ervaringen op zeg, wij zijn jaloers! De foto's en de verslagen zijn leuk om te volgen! Geniet van jullie tijd daar!
Liefs uit Breda,
Jeroen & Eveline
26 Oktober: Ine's eerste Chinese verjaardag!
Hiep hiep hoera in de gloria.
Dikkes kus!
..dat kun je wel zien dat ben jij...
hoera hoera, gefeliciteerd!
dikke knuffel
liezen
Supercool!!!
Ine dikke kus! en proficiat met je verjaardag!
Flip gozer, k zal s gaan skypen dan..wel tof je weer s te spreken nog dit jaar!
geniet ervan en ik blijf jullie volgen!
Lieve Ine,
Van harte gefeliciteerd met je verjaardag van ons allemaal. Liefs, Ineke, Frans, Mischa en Lotte.
Lieve ine, van harte gefeliciteerd met je verjaardag!
Een kaartje sturen naar China bleek een beetje lastig, dus bij deze...
Ik volg jullie verhalen en foto's met veel plezier. Jullie hebben al veel gezien en ervaren. Geniet van jullie verdere reis!
Liefs en een dikke kus uit Breda
allereerst Ine; nog van harte proficiat met je verjaardag. Duurt even hé voor zo'n felicitatie in China is ;-). Prachtige foto's! en iedere keer weer een genot om te lezen. Is dat niet een nieuwe Zen-rage?..... roggelbad...... groetjes, Irene
En ook vanuit Utrecht de hartelijke felicitaties, Ine, beter laat dan nooit... inderdaad Irene, grote afstand van hier naar China :)
Dahag, Addy