De Wodka express
Op 27 augustus hebben we dan onze 1e trein gepakt, van Kiev naar Moskou. In deze trein deelden we een 4persoons slaapcoupe met 2 russische dames. Aangezien ze hun lichaamsgewicht niet naar het bovenste bed konden hijsen hebben wij allebei maar de bovenste bedden genomen. Bij aankomst in Moskou werden we naar een homestay gebracht waar de vrouwe des huizes, Olga, ons welkom heette. Haar woonkamer was onze slaapkamer voor de komende 3 dagen.
Moskou was, in tegenstelling tot 37 graden een week eerder, koud en regenachtig met zo'n 14 graden. Prima om een middagje de metro te pakken en op elk fraai gedecoreerd station uit te stappen. Naast de gebruikelijke bezoeken aan het Kremlin, Red Square, Lenin mausoleum (hij ligt er maar bleekjes bij) en basilieken was een uitstapje naar het Wodkamuseum erg verfrissend. Zo'n 100 jaar geleden werd wodka in rusland enkel per fles van 12 liter verkocht. Hierdoor was dan ook meer dan 10% van de bevolking permanent dronken.
Op 31 augustus was het dan zover: de transmongolieexpress naar uiteindelijk Beijing!! De trein vertrekt om 21.30 en wij worden om 19.30 bij Olga opgehaald voor een ritje van 5km. De chauffeur spreekt geen engels en ziet er uit alsof hij sowieso niet zo heel veel begrijpt. Het is druk op de weg en hij probeert links en rechts wat afslagen, maar uiteindelijk komen we 3x achter elkaar op hetzelfde punt uit. Na meer dan 1 uur en 15 minuten in de taxi stappen we uit bij een metrostation om maar op die manier nog net de trein te halen.
We delen onze coupe met Aubrey en Maria. Een jongen en meisje uit Zweden die samen reizen en elkaar de afgelopen 5 jaar 10x gezien hebben.Een coupe is ongeveer 1,5 bij 2 meter en zal ons thuis zijn voor de komende 5 dagen.1 coupe verder zitten Martin en James, met wie we uiteindelijk zo'n 3 weken zullen optrekken. De trein bleek echt super te zijn en elke dag waren we met zo'n 20 man aan het feesten.
De dingen die ons bijgebleven zijn van de trein:
- l Flip gooit de sokken van de Provodnik in de vuilnisbak
- l Heel veel Wodka
- l Trainolympics à kruiwagentje rijden, stoelendans etc in de trein
- l Met 12 man in een coupe past net
- l Nog meer Wodka
- l De treinrestauratie is vrijwel altijd dicht wegens dronkenschap en vermoedelijk drugsgebruik van personeel
- l Heel veel noodles
- l Flip krijgt om half 5 snachts een knipbeurt met een minischaartje. Een kapsel met hanekam is het gevolg.
- l En nog meer Wodka
Als we 5 september in Ulaan Bator aankomen in Mongolie is het half 7 in de ochtend. We gaan naar het UB guesthouse en delen een dormroom met onze coupegenoten en James en Martin. Na een voortreffelijke Mongolian BBQ bij BD's gingen we vroeg terug om eens goed bij te slapen. Niet dus!! De eigenaar van het hostel komt om half 10 de dorm binnen en roept ' fence fence today 10 minutes'.Flip ligt al in zijn onderbroek op bed en iedereen is klaar om te slapen, maar meneer opent de balkondeur, kijkt eens rond en laat vervolgens 3 mongolen met boren en lasapparaat en een heel hekwerk naarbinnen. Buiten is het 4 graden en binnen wordt het al snel kouder. De 10 mongoolse minuten worden bijna 1,5 uur en tegen half 12 verlaten de eigenaar en zijn mannen zonder iets te zeggen onze dormroom, een mooi hekwerkje op het balkon achterlatend.
In Ulaan Batar hebben we vervolgens onze trip naar het binnenland van Mongolie geregeld. Het volgende verslag dus over de uitgestrekte vlaktes van Mongolie.
met plezier lees ik jullie reisverhalen en ook van Koen vaak met een atlas erbij om te zien waar het is zo geniet ik ook van jullie reis Als je al 2jaar binnen zit net als ik is het altijd een mooie tijdverdrijving. Vroeger heb ik jaren bij je pa gewerkt, en je pa kent mij ook.
Nu wacht ik weer naar het volgend verhaal van jullie en ook van Koen en Babs die zijn nu bezig met een 9daagse voetreis in de buurt van Katmandoe. Ik wens jullie nog een voorspoedige voortzetting van de reis
Groetjes Nan Hermes